Seniorbredden och seriespel del 2 av 2

Veckans stora pingisnyhet är väl att förbundschefen David Gustafsson avgår. Anledningen ska vara att energi saknas. Denna väldigt tunga post ska nu ersättas och det är viktigt att vi får in rätt person som kan fortsätta med det goda jobbet bordtennisen gjort men även komma till rätta med problemen vi har. Jag har berört några av problemen som föreningsstöttning, organisationshjälp och pingisskolorna här på bloggen.

Nu tänkte jag skriva lite om seniorbredden. Vår sport har något unikt, man kan hålla på med bordtennis i stort sett hela livet. Vi har mycket spelare i 50-60års åldern, spelare som inte bara spelar på motionsnivå utan även står sig bra i konkurrens på tävlingar. I jämförelse med t.e.x gigantsporten fotboll så är det ytterst få som spelar i 50års åldern, de flesta fotbollsspelare slutar när de är runt 35-40år.

Vi ska vara väldigt måna om vår seniorbredd vi har. Många utav dessa fyller viktiga funktioner som t.e.x styrelsemedlemmar, ungdomstränare och sparring mot nya unga stjärnor. Den sistnämnda är intressant och nämns sällan. Det kryllar av klass 1-4 seniorer på tävlingarna idag. Dessa tampas förutom mot varandra även mot massvis av duktiga 11-15åringar som är påväg uppåt i sin pingiskarriär.

Det är fantastiskt att dessa seniorer finns och kan ge våra ungdomar tuffa matcher under ungdomsåren. De ökar chanserna att vi får fram nya generationer som kan bli landslagsspelare och förhoppnings ta medalj på internationellt mästerskap så pingisen får synas i TV och nya ungdomar börjar med pingis och får förebilder. Så går allting ihop som en cirkel och vi alla som gillar pingis är vinnare.

För tänk er om seniorbredden inte skulle finnas? Då skulle alla duktiga 11-15åringar bara få möta varandra i ungdomsklassen och klass 2,3,4. Väldigt understimulerade vilket skulle leda till att de slutade.

Därför måste vi fortsätta värna om seniorbredden, oavsett om det är Klass 1 spelare eller lägsta divisionen i Korpen.

För er som känner mig så vet ni att jag jobbar som idrottskonsulent på Korpen Stockholm. Under mina två år har jag fått bordtennisen växa från 16st korplag HT11 till 95 lag nu HT13.
Korpen fyller en oerhört viktig funktion att fånga upp alla dessa senior som slutat men vill tillbaka till sporten. Man kanske inte vill börja i en bordtennisförening och träna X antal gånger i veckan utan nöjer sig med att spela matcher med kompisarna.

När sedan intresset bitit sig fast igen efter alla dess år utav uppehåll kan man ta steget in i en förening och börja spela med seniorerna där, gå med i styrelsen eller bli ungdomstränare. En annan viktigt effekt Korpen får är att många utav våra 300 spelare har ju barn. När de ser pappa packa pingisväskan varje torsdagskväll för Korpenmatch är möjligheterna större att ungarna också vill börja spela pingis än om pappa inte drog iväg på korpenmatcherna.

I vintras ringde SVT Sport mig och ville göra ett reportage om detta, det blev 2,30min inslag om Korpen och bordtennisen på bästa sändningstid inför 1 miljon tv-tittare (SVT play ej inräknat).
Kolla på länken här http://www.svt.se/sport/korpen-vaxer-explosionsartat

Summering: Självklart ska vi ha elitverksamhet, men det ska läggas dubbelt så mycket på resurser på bredden. Utan bredd, inga utövare och därmed ingen sport. Skulle vara intressant och se vart varje krona ifrån Svenska Bordtennisförbundet går, hur mycket mot elit och hur mycket mot bredd?

Över till seriespelet, i veckan blev Stockholms bordtennisförbund klar med serieindelning i distriktsserierna (Div 4 – Div 7).

Division 4

1. Vasastans BTK
2. Ängby PK
3. Spånga TBK
4. Hammarby
5. Boo KFUM
6. Vällingby SK
7. Spårvägen B
8. Rotebro BTK B
9. IFK Täby

Kommentar: En jämn och bra serie, oklart exakt vilka trupper lagen kommer med så därför blir den svårtippad. Vasastan med Max som lagledare kommer vara starka, det finns bra med spelarresurser i klubben och Max har stenkoll på vad han behöver ställa upp med för att vinna. Ängby PK med Abrahamsson bör också fixa uppflyttning liksom Spångas A-lag med Harri Hanski tillbaka efter en sejour i Norrtull.

Hammarby har fått lite folk ifrån Tyresö som kan hävda sig bra i denna serie. IFK Täby har tappat spelare och jag tror det blir rakt ner en serie till för dem. Rotebro verkar ha tappat lite också och deras oldboys plågas med skador, men det är en joker.

Division 5 Norra

1. Tibble/Kungsängen B
2. Golden Kista BTK
3. Vasastan BTK B
4. Stocksund BTK B
5. Sundbybergs IK
6. Vällingby SK B
7. Bro IK
8. Upplands Väsby BTK C

Kommentar: Spelar Tibble sina kort rätt (d.v.s låter några A-lagsspelare gå ner ibland) så vinner de serien. Golden Kista har också ett bra lag med ambitioner uppåt. Vastastan med Jocke Öhman som lagledare ihop med talangfulla ungdomar bör vara i toppen. Nykomlingen Upplands Väsby C blir sist och Bro följer med ner.

Division 5 Södra

1. Kärrtorps BTK
2. Tyresö BTK B
3. KFUM Stockund B
4. VIK-47 B
5. Tullinge B
6. Upplands Väsby BTK B
7. Hammarby BoPS C
8. Spårvägen C

Kommentar: Känns kanske lite fel att sätta mitt lag Kärrtorp som segrare, men tycker vi har sådan bra trupp att vi satsar på serieseger. Tyresö har för visso tappat flera seniorer men har ändå tillräckligt bra lag för att tampas i toppen. Ungdomarna Lindgren och Hogenäs lär vara stommen i detta lag. Stocksund, Tullinge och VIK-47 kan säker toppa lite men tror inte det räcker för uppflyttning. Upplands Väsby kommer få tampas för att klara sig kvar med Hammarby. Av de rapporter jag fått kring Spårets lag så är de för svaga för denna serie.

Division 6 och 7 finns det totalt 8 serier. I Korpen finns ytterligare 13 serier. Blir väldigt matigt att få med dessa nu. Eventuellt skriver jag om dessa serier längre fram.

Imorgon fredag är det TTEX-Driven i Brännkyrkahallen, sista anmälan 17.00. Efteråt är vi några som ska se VM-kvalet Irland-Sverige på Stabil Kök & Bar i midsommarkransen. Matchen börjar kl 20.45. Kom gärna förbi!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Seniorbredden och seriespel del 2 av 2

  1. sankan skriver:

    Ett stort och välförtjänt grattis!
    Och man ska väl tacka för ännu mer tändvätska med din tippning! Men har Tullinge och VIK några nya spelare som jag inte upptäckt?

  2. TT skriver:

    Sankan det låter som du tycker att Väsby är alltför långt ner i Mattias tips, är det korrekt uppfattat?

    Tror personligen också att Väsby kommer att vara bättre än sexa när denna serie summeras.

  3. TT skriver:

    Ska också bli intressant att se trekejsarslaget mellan Golden Kista, Vasastan och Tibble i den andra femman.

  4. Alfons skriver:

    Golden har tappat Robert P men fått in Micke P,
    Har tibble något att komma med utan deras pingisliga spelare?

    • drotz85 skriver:

      Aha, går Micke P från VIK till Golden?
      Robin Westin och Martin Brännström.. Men annars är det ju inga kanoner under, det har du rätt i.
      Måste nog vara 1-2 pingisliga spelare med varje match annars kanske de inte vinner serien..

      • Alfons skriver:

        Japp det gör han.
        Westin tog inte många alls mot Golden förra året(Brännström 0-3 mot pettersson)
        Brännström bor i örebro så han är nog inte aktuell för spel.

  5. Nicklas Holst skriver:

    Bro åker ur, hur tänkte du då?

  6. Martin skriver:

    Lite fel om Bro IK. Kommer ny silly season upp i sommar samt nytt tips?

Lämna en kommentar