Stockholmspingisens vita fläckar, varför inga föreningsutvecklare på förbunden?

Antal pingisklubbar i Stockholm har minskat för varje årtionde. Vi som varit med ett tag har sett många pingisklubbar gå i graven och väldigt få nya kommit upp. Detta är givetvis ett jätteproblem för sportens framtid. Vi måste få fler pingisklubbar och det borde vara en kärnfråga för både Svenska och Stockholms Bordtennisförbundet.
Tyvärr har jag inte sett någon handlingsplan ifrån förbundet om hur man ska gå till väga för att råda bukt på detta problem. Många andra specialidrottsförbund har anställda föreningsutvecklare (t.ex Svenska Badmintonförbundet, ett förbund som går att jämföras med bordtennisens). Dessa har till uppgift att just utveckla befintliga föreningar med rådgivning, stöttning med allt ifrån ekonomi, ungdomsverksamhet, struktur, organisation, hemsida os..v. Dessa föreningsutvecklare har också till uppgift att fånga upp personer som kan starta föreningar och därmed öka antalet spelare i vår sport. Idag har vi problematiken att en person hör det av sig ifrån en så kallad ”vit fläck kommun” som är intresserade att köra igång något i sin kommun. Har man då en föreningsutvecklare skulle man direkt kunna ta dig i en sådan eldsjäl med personliga möten och stöttning så det verkligen blir. Annars slutar tyvärr dessa samtal mellan eldsjälen och förbundet att förbundet svarar ”Okej, vad kul att du vill starta upp en förening i X kommunen, gå in på denna länk och lycka till, vi hörs”.

Sannorlikheten att det då blir en ny start förening är minimal.
Här är exempel på Stockholmsklubbar som gått i graven under senaste tio åren.

IF Frej (blev väl senare IFK Täby) men Täby är en såpass stor kommun att det borde finnas utrymme för två klubbar i kommunen.

Rönninge SK BTF, storklubb på 90-talet med damlag som tog SM-guld ända in på början av 2000-talet. Hade över 100 ungar i träning fram till början på 2000-talet då klubben lades ner. Det finns inga ideella krafter som orkade längre..

Sollentuna BTK, grundades av Anders Thorzen och Magnus Ågren. Hette förut Helenelunds IK. Jag började själv som tränare där som 16-åring år 2001, då var det över 100 ungar i träning i Turebergsskolans gymnastiksal. 2002 lades klubben ner, det finns inga ideella krafter som orkade längre..

Järva BTK, hade ett viktigt upptagningsområde i Järvaområdet. Järva hade flera seniorlag i Stockholmsserierna och en helt okej ungdomsverksamhet. Klubben lades ner i början på 2000-talet.

Ösmo BTK, hade väl ett medlemsantal runt 50 pers under 90-talet och var alltid en mardrömsmotståndare p.g.a av den långa resvägen i Stockholmsserierna.

Tumba BOIF, hade respekterat A-lag som låg runt Division 3 och även en hyggligt stor verksamhet. Delar av nerlagda Tumba blev Tullinge som jag förstår det. Men Botkyrka kommun är såpass stor att bordtennisen skulle må bäst av två föreningar här. Nu finns det bara en.

Det finns säkert flera klubbar som jag glömt här, men ni förstår tendensen. Vi måste stoppa detta blödande.
Det finns även andra klubbar som haft det väldigt kämpigt i många år nu som en gång i tiden varit storklubbar.
Jag tänker framförallt på Solna BTK, stormakt på 80 och 90-talet med 200 medlemmar, massa av ungar högt upp på rankinglistorna och duktiga dam och herrlag. Idag har man ett St:Erikscupslag i P00, de få ungarna som kommit fram har stuckit till Stocksund direkt. Patrik Björs Strand är ny ordförande i klubben nu och vi är många som håller tummarna på att han kan få ordning på denna f.d jätte som blivit en liten fritidsklubb på ungdomssidan.

Järfälla BTF verkar ha något nytt intressant på G. Man slog ju ihop Riddaren BTK och Bele/Bakarby. Dock så drog deras bästa ungdomsspelare Myhr till Ängby och Thimon till Hammarby. Så där behöver man bygga om på nytt när det gäller spetsen, men fortsätter man bygga på stor bredd så brukar det ordna sig i längden.

Över till kommungranskningen, vi tar det i bokstavsordning:

Botkyrka Kommun
Folkmängd: 87 000
Antal klubbar: 1 (Tullinge)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  31st
Kommentar: Tullinge har väl lite fler spelare än de som är licenserade men ändå en för klen siffra för en såpass stor kommun.

Danderyds Kommun
Folkmängd: 32 000
Antal klubbar: 1 (Stocksund)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  72
Kommentar: Helt okej, Stocksund gör ett bra jobb för bordtennisen i denna kommun.

Ekerö Kommun
Folkmängd: 26 000
Antal klubbar: 1 (Ekerö)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  19
Kommentar: Ekerö har kommit igång sista åren, har fått fram en duktig kille som gick till Ängby. A-laget kvalade till Div 5. Klubben fungerar lite som en plantskola åt Ängby.

Haninge Kommun

Folkmängd: 80 000
Antal klubbar: 1 (Vendelsö IK), åren 2000-2011 fanns det ingen klubb…
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  13st
Kommentar:  Jättekommunen Haninge har bara en liten klubb som några eldsjälar drog igång för två år sedan. Här skulle verkligen en föreningsutvecklare kunna göra stordåd…  13st licenserade utav 80 000 invånare är ju katastrof siffror som alla förstår, men potentialen är enorm.

Huddinge Kommun
Folkmängd: 101 000
Antal klubbar:  2 (Huddinge BTK och Segeltorp)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  45
Kommentar: Bara 45 licenserade där Segeltorp står för merparten. Angebrant har byggt Segeltorp i många år nu och fick skörda lite frukt när A-laget gick upp i Div 3.
Huddinge har fortfarande stora bekymmer med ett A-lag som gått från Div 2 till Div 7 på 10år. (Laget slutade sist om 0p i Div 6 i fjol). På ungdomssidan händer inte så mkt. Här behövs hjälp för här finns också potential i landets 14:e största kommun.

Järfälla Kommun
Folkmängd: 68 000
Antal klubbar: 1 (Järfälla BTF)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  99st
Kommentar: Det finns mycket tradition och historia i denna kommun i form av Bele och Riddaren. Nu heter allt Järfälla BTF och hoppas man blir den storklubben som t.e.x Bele en gång var.

Lidingö Kommun
Folkmängd: 44 000
Antal klubbar: 1 (IFK Lidingö)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  18
Kommentar: Här finns lilla IFK Lidingö med A-lag i Division 7 denna säsong. Klubben har varit liten och skvalat runt lite i många herrans år. Här skulle en föreningsutvecklare kunna göra mycket. Klubben tränar i Hersbyhallen där man nästan får spela med skridskor. Ny hall och bättre samarbete med kommunen behövs.

Nacka Kommun
Folkmängd: 93 000
Antal klubbar: 1 (Boo KFUM, även farmaklubben Orminge)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  433st
Kommentar: När vi pratar 433 licenserade spelare, då pratar vi kvalité. Såhär ska det se ut i alla kommunen!

Nynäshamn Kommun
Folkmängd: 26 000
Antal klubbar: 1, Nynäshamn BTK
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  0
Kommentar: Tillhör faktiskt Stockholms Bordtennisförbund även fast det ligger långt bort. 0 spelare förra året så ni förstår vilken stor vit fläck detta ‘r. Klubben existerar dock vad jag förstår men sker nog i ytterst liten skala, tyvärr! Klubben hade hygglig verksamhet en gång i tiden.

Salem Kommun
Folkmängd: 15 000
Antal klubbar: 0
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  0
Kommentar: Rönninge SK finns ej kvar. Läst mer i början på sidan.

Sollentuna Kommun
Folkmängd: 67 000
Antal klubbar: 1 (Rotebro BTK
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  23
Kommentar: Endast 23 licenserade men Rotebro ska ha en verksamhet med över 100 ungar i träning varje säsong. Lasse Neaström har fått hållit Sollentunasbordtennis fana i många år nu. 

Solna Kommun
Folkmängd: 71 000
Antal klubbar: 1 (Solna BTK, plus farmaklubbarna Vireberg och Huvudsta)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  31
Kommentar: 31 licenserade spelare på en kommun med 71 000 invånare och egen lokal med bord uppställde permanent är ju tragiska siffror. Alla håller tummarna på att Solna kommer tillbaka.

Stockholms Kommun
Folkmängd: 889 000
Antal klubbar: Ca 15-18st (finns några mindre ”vilande”)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  Ca 1.500
Kommentar: Spårvägen, Ängby, Norrtull o.s.v… Ni förstår att här finns mycket pingisspelare. Även värt att lägga till Korpens ca 300 motionärspelare. Det råder dock hallbrist och hade man fått fler hallar hade många klubbar varit ännu större.

Sundbybergs Kommun
Folkmängd: 41 000
Antal klubbar: 1 (Sundbybergs IK)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  32st
Kommentar: Helt okej verksamhet, kan växa och bli ännu större. Har en stor stämpel som ren breddklubb. Skulle vara kul om det kom fram lite spets ifrån de ungar som börjar. 

Tyresö Kommun
Folkmängd: 43 000
Antal klubbar: 1 (Tyresö BTK, även farmaklubben Bollmora BTK)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  106
Kommentar: Tyresö är långt ifrån sina fornstora dagar (läst mer i Stockholms största klubbar). Man tappar både ungdomar och senior till denna säsong och ska bygga nytt. Tyresö behövs som en storklubb på pingiskartan så vi hoppas de kommer tillbaka till den nivåer de en gång varit.

Täby Kommun
Folkmängd: 65 000
Antal klubbar: 1 (IFK Täby)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  53
Kommentar: Har potential att bli storklubb, har varit på gång några gånger med duktiga ungdomar men det har fallerat. A-laget har åkt ner från Div 2 till Div 4 nu.. Trenden behöver vändas!

Upplands-Bro kommun
Folkmängd: 24 000
Antal klubbar: 2 (Bro IK och Tibble-Kungsängen)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  73
Kommentar: Bro återfinns i Div 5 och Kungsängen vet vi alla spelar i Pingisligan. Kungsängens seniorlag är imponerande på ungdomssidan har det ekat tomt i flera år nu. Här behöver man bygga på ungdomarna annars kan det se dystert ut i denna kommun på 10år.

Upplands Väsby Kommun
Folkmängd: 41 000
Antal klubbar: 1 (Upplands Väsby BTK)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  41
Kommentar: Jag både tror och hoppas Upplands Väsby har något intressant på gång. A-laget spelar i Division 3 och på ungdomssidan har man glimtat till lite på de yngsta årskullarna.

Vaxholms Kommun
Folkmängd: 11 000
Antal klubbar: Oklart, 0 eller 1
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  0
Kommentar: Hade något på gång för 2-3 år sedan. Sedan dog det ut. Jag har haft dialog med en kille som bor där och som gärna vill få igång något. Hoppas han lyckas och får stöttning ifrån förbundet. 

Värmdös Kommun
Folkmängd: 39 000
Antal klubbar: 1 (Värmdö landets BTK)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  6
Kommentar: Det finns 6 licenserade spelare i lilla Värmdö landets BTK. Precis som Vendelsö i Haninge spelar både Värmdö landets BTK och Vendelsö IK i Korpen. Här kan förbundet jobba vidare på något som kan bli stort.

Österåkers Kommun
Folkmängd: 40 000
Antal klubbar: 1 (IFK Österåker)
Antal licenserade pingisspelare 2012-2013:  33st
Kommentar: Österåker har blivit en stabil och respekterad förening. Man önskar att det kom fram fler ungdomar på tävlingar och med en befolkning på 56 000 borde det går att ordna närmaste åren.


Sammanfattning:
Jag tycker trenden går åt fel håll och vi har för mycket vita fläckar. Antal licenserade spelare säger sig ha ökat nu sista åren, det beror framförallt på de största klubbarna med professionella tränare och konsulenter. Dessa klubbar tar betalt för sin kvalité man levererar och har därmed råd att ha personal. Fler klubbar måste börja tänka så!

Men för att klubbarna ska få den hjälpen så behöver förbundet omprioritera sin resurser och satsa på föreningsutvecklare, på deltid eller heltid. Detta är inget unikt problem för Stockholm utan gäller hela landet. Kompetens försvinner hela tiden när eldsjälar försvinner och då finns risken att klubbarna försvinner. Att hänvisa alla till Idrottsutbildarnas organisation SISU som har häcken full med 68 specialidrottsförbund är inte schysst mot pingisklubbarna. Hjälpen ska ske snabbare och vara konkreta i bordtenniskunskap. Att gå en allmän SISU kurs om medlemsregistret är inte där kraften ska läggas.

Det gamla bidragssystemet ifrån RF när man gav förbunden miljonbidrag till höger och vänster utan återkrav är förbi. Nu måste man visa antal spelare, licenser, lok-stöd, sisu utbildningstimmar o.s.v.. Med andra ord skulle en eller två duktiga föreningskonsulenter dra runt sin egen tjänst ifrån förbundet då bidragen skulle öka  om konsulenterna lyckats med att få X antal nya klubbar och X antal nya spelare. Förutom ekonomi för förbundet blir bättre så blir det roligare för oss spelare med fler aktiva och fler starter på turneringarna!

Jag har haft lite mailkonversation med Spårvägens ordförande Anders Bölenius och han sätter verkligen fingret på mycket av det jag försöker få fram. Han formulerar sig så bra så jag tänker lägga upp det han skriver här:

Jag argumenterar för
·         Fler storklubbar

·         Mer lokaler

·         SBTF, StBTF, RF m.fl. organisationer måste hjälpa oss med kommunerna då det gäller lokalfrågan. Det är svårt att förhandla med kommuner om man är en liten klubb med en enda förälder som ledare. De har ingen chans mot fotbolls- eller innebandyklubbar med 800 medlemmar. Det är inte heller någon vits för förbunden att lägga ner en massa tid på att ta fram utbildningar, spelarutvecklingsplaner etc. när vi inte ens har lokaler att ta emot mellanstadiebarn. I Boo har vi en grupp där vi rekryterar nybörjare från högstadiet. Den är redan full med 40 barn utan att vi gjort någon reklam. Vi skulle lätt få 200 st om vi hade träningshallar.

·         Hjälpa Norrtull, Hammarby m.fl. halvstora klubbar. De klubbarna kommer inte att komma vidare med nuvarande lokaler. De behöver permanenta pingishallar där borden alltid står uppe annars kommer de att fastna på nivån 100 aktiva spelare. De klubbarna står på tröskeln för att bli storklubb och därmed kunna få en organisation som håller över tiden. De måste få en kick i baken av SBTF så att de ramlar över tröskeln och blir storklubbar annars kan de strax falla tillbaka till samma läge som tidigare.

 

Avslutningsvis tycker jag ni ska titta på detta SVT play klippet.
http://www.svtplay.se/klipp/1421779/privata-barnidrottsbranschen-okar

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stockholmspingisens vita fläckar, varför inga föreningsutvecklare på förbunden?

  1. sankan skriver:

    Vet inte vad Nisse säger om att ÄSK är en farmarklubb till Ekerö 🙂 men annars är det bara att bocka och buga åt all denna klokskap. Må vi få bättre ännu bättre användning av dig i Stockholm.
    En tanke bara- det finns nog ett problem med kommuninlåsning i vissa delar av Stockholm. Borde kanske vara samma klubb för 2-3 kommuner tex Väsby-Sigtuna-Sollentuna. Motsvarar typ Ängby och Spåret.

  2. drotz85 skriver:

    Problemet ligger nog inte att slå ihop kommunerna och bilda en klubb även fast jag förstår din tanke. Det måste bli bättre kvalité och mer ordning i klubbarna.

  3. AB skriver:

    Bra lägesrapport. Baserat på det du skrivit tidigare om vikten av organisation och kvalité så tror jag det är viktigt med fler storklubbar. Det är bara Ängby och Spårvägen som fungerat över tiden (mer än 10 år i rad) och de är de enda klubbarna som har fler än 200 licensierade spelare.
    De har kontinuitet pga sin storlek som ger dem möjlighet till att vara välorganiserade.

    Hur stor är då tillräckligt för att ha råd med en organisation. Jag tror miniminivån handlar om ca 200 aktiva. Då har man råd med en eller två anställda och man kommer ifrån jojo-beteendet som uppstår när en nyckelförälder helt plötsligt slutar pga att dennes barn slutat.

    Fler storklubbar i Stockholm är viktigt. Vi ska däremot inte fastna i nostalgi och sörja varje nedlagd småklubb. Hellre en fungerande storklubb än 10 oorganiserade småklubbar som bara förstör ryktet för sporten.

    Om jag vore klubbutvecklare skulle jag satsa på de klubbar som verkar ”på gång” t.ex. (Norrtull, Hammarby, Tyresö, Stocksund och kanske ytterligare någon). Jag skulle lägga upp en plan för att få dem till en nivå av ca 200 aktiva och för tillfället strunta i de vita fläckarna, Att hjälpa dessa potentiella storklubbar med att anställa tränare och att lösa lokalfrågan ser jag som högsta prioritet. Utbildning av tränare, spelarutveckling etc ser jag inte som prioriterat i dagsläget. Det kan klubbarna fixa själva genom Sisu eller genom samarbeten. Dagens struktur av riksläger och olika landslag är tillräckligt bra med tanke på den kassa ekonomi som pingisen har idag.

    StBTFs högsta prioritet bör vara att förhandla med kommunen om att fördubbla pingiscentrets storlek. Allt annat är prioritet 2.

  4. Max A skriver:

    Klubbutvecklare behövs verkligen.
    Norrtull har över 200 spelare, likaså Tyresö och Hammrby (tror jag). Det är inte en storklubb. Man måste nog upp på 4-500 för att på allvar få ekonomi och där behövs det ofta hjälp på klubbnivån då många klubbar inte är tillräckligt duktiga eller erfarna för att driva en klubb och allt som oftast är man beroende av ett fåtal personer som gör mycket.

    men

    Man behöver verkligen se över dom vita fläckarna. Det vore det snabbaste sättet att få upp antalet klubbar och licensantalet om man gjorde detta från förbundsnivå, i vissa fall med hjälp av klubb men i andra fall distrikten själva.

    Dessa två områden är grunden för en bättre och större idrott som jag ser det och det kan även ge möjligheter till större exponering vilket i sin tur kan ge sponsorer. Det ena ger det andra.

Lämna en kommentar